En av de mest återkommande diskussionerna då vi utbildar föräldrar, skolpersonal eller elever kring den digitala ungdomskulturen är frågan om Internets skenbara ickeverklighet. Man har svårt att bestämt svara ja på frågan om Internet är på riktigt.
Denna tveksamhet kring om det faktiskt är verklighet det vi gör på nätet, tror jag har en stor del i alla de gränsöverskridande handlingar som dagligen sker på nätet. Man inser helt enkelt inte fullt ut vilka konsekvenser en utlagd bild eller film kan få - både nu direkt, men också i en framtid.
Jag brukar ta upp diskussionen med eleverna då det gäller bilder - jag ber dem föreställa sitt liv om en sisådär tio år. Du söker jobb, blir kallad till anställningsintervju - och den som ska intervjua dig känner igen dig, har kanske till och med sparat en bild där du är ganska lättklädd.
Ett annat effektivt grepp är att fråga elever vad de skulle tycka om de hittade sin föräldrar på en sajt som till exempel Snyggast. Hur kul är det att se sin mamma eller pappa lättklädd posera inför kameran och inför hela världen?
Internet är i allra högsta grad verklighet! Det du och jag gör på nätet kan få konsekvenser vi inte riktigt kan föreställa oss i den stund vi lägger ut något på nätet. Men kom ihåg! - i samma stund du lägger upp något på Internet, vare sig det är text, bilder eller filmsnuttar - så kan du inte längre hävda att du äger det du la upp. Du har inte heller tolkningsföreträdet till det du lagt upp. Du kan således inte bestämma hur andra människor ska se det eller vad andra människor ska göra med det.
Den viktigaste censuren har vi inom oss. Var går dina gränser? Vad kan du stå för? I dag? I morgon? //Utbildare