onsdag 18 mars 2009

Sniffningen fortsätter att skörda liv

De senaste dagarna har jag läst många olika artiklar om hur sniffningen sprider ut sig på vissa orter. Den tragiska händelsen häromdagen då en 16-årig flicka dog av sniffning har nog inte undgått många.

Eva Ekeroth som är informationschef på CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) säger till Ystad Allehanda att eftersom drogerna som sniffas är så lättillgängliga uppstår lokala epidemier. I samma tidning varnar Ekeroth också för tron att sniffningen går att tiga ihjäl.

Jag, som arbetar med ATAD-utbildningar (alkohol, tobak, andra droger) till skolor, förstärker gärna Ekeroths varning. Inget försvinner bara för att vi låter bli att tala om det! Däremot kan skillnaden ligga i tilltalet - HUR vi talar om droger med våra ungdomar.

Det har sedan länge diskuterats om att ren faktaundervisning om droger snarare ökar nyfikenheten än hämmar. Av rädsla för detta är risken stor att vuxenvärlden därför undviker frågorna.

När vi utbildar kring ATAD är det genom att tillsammans med eleverna diskutera attityder kring droger. Vi tar upp att de val man gör kan spela en avgörande roll och att det är i 12-17-årsåldern som de flesta börjar en B-karriär.

Vi försöker också tvätta bort ordet skvallers negativa klang genom att visa att det kan vara ett sätt att verkligen bry sig. Och vi stärker eleverna i tron på den egna förmågan genom att lyfta fram olika strategier för hur var och en, eller flera tillsammans, kan förändra attityder kring droger. //Utbildare

Inga kommentarer: