Igår presenterades en granskning gjord av företaget Interaktiv Säkerhet AB på uppdrag av Medierådet. 17 sajter har undersökts och bedömts utifrån fyra områden: allmän information, medlemsvillkor, personuppgifter och säkerhetsfunktioner samt anmälningsfunktion och ärendehantering. Resultatet visar att långt ifrån alla sajter erbjuder en säker miljö för barn och unga något som Kristina Ahlinder, ordförande i Medierådet tycker är oacceptabelt.
Givetvis finns det luckor i säkerheten på flera av sajterna. Och självklart ska högre krav på säkerhet ställas. Men samtidigt behöver vi också vara medvetna om att den allra viktigaste säkerhetsaspekten ligger i det förebyggande arbetet med barn och unga när det gäller Internet.
Vi kan förhindra många negativa konsekvenser för den enskilde genom att höja säkerheten på det unga Internet - liksom vi kan göra trafiken säkrare för den enskilde genom övergångsställe, trafiksignaler, hastighetsbegränsningar med mera. Men vi får inte glömma att trafikvettet, dvs fostran till att vara säkerhetsmedveten i trafiken också är en skyddsfaktor att räkna med.
På Internet handlar detta "trafikvett" framförallt om diskussion kring de etiska, moraliska och juridiska dimensionerna av det unga Internet. Och att diskutera intergritetsbegreppet och skillnaden mellan att vara personlig och privat. Och slutligen - att vuxenvärlden en gång för alla - tar till sig den tekniska utvecklingen och tar på sig att vara vuxna förebilder också på Internet.
//Utbildare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar