I dag är ledordet ”evidens” inom förebyggande och missbruksvård. Det är ordet som ska styra verksamheten om den ska bli tagen på allvar. Förra året inrättade Socialstyrelsen en avdelning för kunskap som ska ta fram och styra vilken kunskap som är lämplig för vård och omsorg.
Är kommunerna rustade för detta? Det handlar om att bygga upp en lokal kunskapsbas i samverkan med andra huvudmän. Långsiktighet krävs och organisationer som kan systematisera och organisera kunskap. Kommunerna präglas ofta mer av kortsiktighet där budgethållning är överordnade. Vården är inte bara centralt utan även lokalt politiskt styrd med politiskt inledda omorganisationer och förändringar i budgeten. Ständigt förändrade förutsättningar för arbetet försvårar långsiktig planering.
Aktuella kunskaper behövs, men främst förutsättningar att tillämpa kunskaperna i vardagen och på lång sikt.
Vägen för kommunerna är kanske att ge större och långsiktigt förtroende åt icke vinstdrivande organisationer som kan ackumulera och systematisera kunskap på längre sikt än politikerstyrda organisationer.
Det behövs en levande politisk debatt om förebyggande, missbruk och insatser och vardagspraktiken måste utformas med fokus på målgruppen.
//Verksamhetsansvarig
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar