torsdag 24 juni 2010

Med känslor som grund

För ett tag sedan läste jag en krönika i CITY Malmö-Lund, angående drogsituationen i Malmö. Krönikören ifrågasatte rapporterna om att drogtillgängligheten blir större och större. Hon hade minsann minglat med både den ene och den andre, och aldrig stött på något mer potent än ett glas rödvin. Slutsatsen var att drogproblemet i Malmö bara är en myt.

Det är intressant hur man i ett enda slag kan slå sönder all vetenskaplig forskning som sköts av oberoende, professionella tjänstemän. Ens enda motivering är sina egna vinklade erfarenheter. Tydligen så stämmer ens djupdykningar i pooler med creddiga socialiteter bättre överens med verkligheten än objektiva studier.

Jobbar man med de förebyggande frågorna stöter man på denna typ av perspektiv varje dag, oavsett om det handlar om hur ofarligt Cannabis faktiskt är eller hur lätt det är att ta sig ur ett beroende. Ändå kan man inte riktigt peka på något vettigt belägg, mer än någon halvtaskig faktavinkling på någon oseriös hemsida. Man etablerar fakta utifrån känslor.

Gör tillräckligt många detta bildas en kultur där osanningarna faktiskt blir accepterade som sanningar - utan att någon ifrågasätter det. För varje krönikör som skriver en massa dumstridigt skitsnack om drogsituationen i Malmö, försvårar det jobbet tiofaldigt för det förebyggande arbetet.

//Pressekreterare

Inga kommentarer: