torsdag 8 juli 2010

Droger & ojämlikhet



I Hassela lägger vi ner en massa tid och energi på att se till att ungdomar inte hamnar i missbruk, eller snabbt kommer ur det om de redan hamnat där. Vi är bra på det. Vi är bra på att få andra att engagera sig också. Men även om vi når väldigt många människor, och även om detta är ett oerhört viktigt arbete, både för dem som drabbas av missbruk och för samhället i stort, så är det en fis i rymden jämfört med hur viktiga politiska beslut är.

Diagrammet ovan visar att det finns en tydlig koppling mellan ojämlikhet och användning av illegala droger (ett index från en FNs World Drug Report 2007 över heroin, kokain, cannabis, ecstasy och amfetamin.

Ju större inkomstskillnaderna är inom landet (den liggande axeln), desto mer används illegala droger i landet (den stående axeln).

I USA finns dessutom statistik som visar att i delstater med större inkomstskillnader sker fler dödsfall genom överdosering än i delstater med mindre inkomstskillnader.

Det finns forskning som tyder på att det finns ett orsakssamband här. Att ojämlikheten sskapar drogmissbruket. Förklaringen är då enkelt uttryckt att ojämlikheten skapar en psykisk smärta och att droganvändningen blir en självmedicinering mot denna smärta.

Inga kommentarer: