tisdag 30 juni 2009

Ny undersökning om ungas drogvanor

CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, presenterar idag en ny undersökning om grundskoleelevernas alkohol- och drogvanor i Almedalen.

Undersökningen bjuder på intressant och till viss del glädjande läsning! Andelen niondeklassare som aldrig dricker alkohol är det högsta sedan den årliga undersökningen gjordes första gången, 1971. Detta tycker jag är ett gott betyg för allt det arbete som sker på skolor och i resten av samhället för att förebygga alkoholanvändning bland ungdomar!

Andelen elever som någon gång provat narkotika har dock ökat, vilket såklart är oroande. I årets undersökning uppger 7 % av flickorna, respektive 9 % av pojkarna att det någon gång prövat narkotika. Då denna andel minskat varje år sedan 2001 visar detta årets ökning på ett trendbrott. Detta bör tas på största allvar och jag hoppas att detta kommer diskuteras och debatteras under Almedalsveckan. Det behövs mer satsningar för att förebygga att ungdomar testar och använder narkotika! Förebyggande arbete är ju välinvesterade pengar på lång sikt eftersom det kan minska missbruk och utanförskap hos våra ungdomar i framtiden.

CANs undersökning visar att vi måste fortsätta arbeta för att förebygga och motverka droganvändning bland ungdomar. Rapporten ger lite pepp på vägen mot detta fortsätta arbete då den visar att arbetet med att minska alkoholanvändningen faktiskt bär frukt!

//Projektanställd

Inga kommentarer: