tisdag 17 mars 2009

Om att komma försent i tid

Förra veckan var jag på en mycket intressant föreläsning på Malmö högskola. Det var Bengt Svensson, forskare på Lunds universitet som föreläste om sin forskning om tungt narkotikamissbruk.

Han har under flera år följt missbrukare i deras vardag och utifrån sin forskning skrivit flera olika böcker. Svensson har även varit yrkesverksam socionom under flera år och delade med sig av sina erfarenheter som socialarbetare under 70 och 80-talet då de tunga drogerna kom till Malmö.

Som socionomstudent är det alltid intressant att få höra praktiker berätta om sitt arbete. Men det var speciellt en sak som han sade som fick mig att fundera; socialt arbete handlar om att komma försent i tid. Detta är något som jag tror i många fall stämmer, självklart är det bättre att komma försent i tid än att inte komma med hjälp alls. Men målet är ju att fånga upp de som behöver hjälp redan innan det blir försent, det preventiva arbetet med unga människor är i många fall avgörande. Det preventiva arbete som genom föreläsningar, utbildningar och ungdomscoachprojekt bedrivs från det här kontoret spelar stor roll! /Socionompraktikant

Inga kommentarer: