lördag 14 mars 2009

På radio just nu - om sexinviter till minderåriga via nätet

Barnaministeriets dokumentär - just nu i P4: Beatrice Ask blir intervjuad om sexinviter till minderåriga via nätet (vanligen benämnt som groomning). Hon säger att en lag är under bearbetning - lagen som ska förbjuda att vuxna kontaktar minderåriga i sexuella syften via Internet.

En utredning påbörjades förra året och ska egentligen inte vara klar förrän hösten 2010. I en remiss i januari bad regeringen Lagrådet om synpunkter på ett lagförslag om att redan tidigare kriminalisera kontaktsökandet. Nu indikerar Ask att lagen kommer tidigare än så.

Just nu pratar två fjortonåriga tjejer med justitieministern (Ask) om detta.

-Var går gränsen då, undrar den ena tjejen, får inte vuxna alls kontakta minderåriga på nätet?

-Jo, självklart får de det, men gränsen går då man har ett sexuellt syfte med kontakten, menar Ask. Ansvaret är alltid den vuxnes.

-När kommer lagen? undrar den andra tjejen.

-Så fort Riksdagen har fattat beslut och tanken är att lagen ska träda i kraft den 1 juli i år. Samtidigt som vi sprider information om den nya lagen behöver vi också informera om de lagar som redan finns, fortsätter Ask.
-----
// lyssnade på programmet gjorde jag som ägnar mycket av min arbetstid åt att utbilda elever, föräldrar och personal om det unga Internet // Utbildare

Inga kommentarer: