torsdag 6 maj 2010

De fattiga och de rika - den grekiska tragedin

På vår Lagandasajt finns en övning som heter De fattiga och de rika - ett spel om handel. Övningen syftar bland annat till att konkretisera internationellt beroende och de vidgade klyftorna mellan rika och fattiga länder, men vill också väcka diskussion om solidaritet/brist på solidaritet, om normkonflikter i konkreta situationer och om motsättningar mellan rika och fattiga.

Med fokus på den ekonomiska krisen i Grekland blir Lagandaövningen otäckt tydlig och jag undrar vilka långsiktiga konsekvenser lånet på 110 miljarder euro från EU och internationella valutafonden IMF kommer att få för den enskilde.

Som alltid är det de redan utsatta som drabbas hårdast. Alexandra Pascalidou skriver i Aftonbladet "om en maktelit som systematiskt skott sig" och berättar vidare om en ökande marginalisering där social egoism och enorma klasskillnader bidragit till att Grekland nu står vid konkursens rand.

Vem, vilka eller vad blir det nästa gång? Vi vill nog gärna tro att inte heller detta kan drabba oss. Kanske har vi rätt. Men är vi egentligen så långt ifrån den marginalisering som Pascalidou beskriver som en del av orsakerna till den grekiska krisen?

//Utbildare

Inga kommentarer: