onsdag 26 maj 2010

Det händer med heroin och morfin i kroppen

Framställd av opiumvallmon
Opiumvallmon (papaver somniferum L.,) odlas för legal produktion av morfin, kodein, noskapin, papaverin och tebain och illegal framställning av diacetylmorfin eller som det också kallas - heroin. I laboratorier kan framställas metadon, petidin m fl smärtstillande medel.

Heroin och morfin
Skillnaden mellan heroin och morfin är att heroin är mer fettlösligt och absorberas snabbare av kroppen. Heroinet är 3 ggr starkare per viktenhet. Det betyder inte att rusupplevelsen är starkare. Heroinet har ryckte om sig att ge ett ”starkare” rus. Detta ryckte är ett exempel på felaktiga föreställningar och som visar på bristande kunskap om hur preparaten fungerar.

Lika rus
Även erfarna opiatmissburkare kan i praktiken inte skilja på morfin och heroin. Verkningarna är nästan identiska. Heroinet har dock kortare verkningstid och måste injiceras oftare. Heroinet omvandlas till morfin i kroppen.

Skillnaden mellan morfin och heroin är som skillanden mellan vin och sprit. Vinfyllan går inte att skilja från spritfyllan på annat sätt än att man blir fortare full med sprit på fastande mage. Det som framförallt skiljer de olika preparaten åt är verkningstidens längd.

När morfin injiceras upplevs ett intensivt välbefinnande. Detta rus varar i ca 15 minuter. Efter ruset känner sig missbrukaren ”normal” i flera timmar och ser även normal ut. Då kan endast ett urinprov avslöja pågående missbruk. Efter ca 8 timmar börjar abstinensen.

Kvävning
Morfinet hämmar andningen och överdos kan leda till att andningen upphör. Risken för överdos är större med heroin än morfin. Dödlig dos för en vuxen är ca 20 mg. Oavsiktlig överdos kan även orsakas av att missbrukaren överskattar sin toleransnivå eller efter en tids uppehåll. Den vanligaste anledningen till överdos är kombinationseffekter med andra medel. Har man t ex druckit öl är det lätt att underskatta mängden alkohol i kroppen. Andningsstillestånd och inga vänner i närheten som kan mun-mot-mun-metoden är ett vanligt sätt för heroinmissbrukare att dö på.

Kraftigt beroende
Morfin som tas i doser utöver smärtlindring ger ett snabbt och kraftigt beroende. Opiater ger vid långvarigt bruk bl a minskad lust för sex, mensrubbningar och förstoppning.

Kroppens eget morfin
Kroppen tillverkar ett eget morfin i vissa situationer, då de kallas endorfiner. Dessa endorfiner aktiveras när kroppen råkar ut för en svår olycka och förklarar varför ingen smärta upplevs den första halvtimmen efter exempelvis en arm krossats. Akupunktur tros aktivera kroppens eget endorfinsystem. Endorfiner ligger bakom den ”kick” marathonlöpare brukar få efter några mil. Det finns de som har sprungit bort suget efter mer heroin.

Sällan rent
Morfin anses vara ett vävnadsvänligt preparat. Det ger egentligen inte några stora skador på kroppen. Att av det dra slutsatsen att det är nyttigt att missbruka morfin går inte. Det är mycket beroendeframkallande och gatupreparaten är sällan rena. Gulsotsvirus och HIV-virus är bara två exempel på smuts. Det finns många andra.

Myten om abstinensens djävlighet
Abstinensen varierar från ”förkylning” till svår influensa. Det varar en vecka. Morfinet har dämpat olika funktioner hos kroppen. Vid avgiftningen brister fördämningen med svettning, snuva, tårflöde, värk, diarré, kräkningar och kramper. Syptomen behandlas var för sig.
Abstinensen vid morfinmissbruk är sällan livshotande på samma sätt som abstinensen efter alkohol och sömnmedel. Bland missbrukare odlas myten om abstinensen djävlighet. Detta förlänger oftast missbruksperioden. Abstinensen obehag beror på hur länge missbruksperioden varat samt hur höga doser och hur högt toleransen stigit. Abstinensen för den vanlige gatuheroinisten är dock måttlig på grund av de höga kostnaderna och den därav låga dosnivån. På många håll har man med framgång prövat att avgifta gatuheroinister utan mediciner.
Källor:Torshälla Länkarnas
//Administratör

Inga kommentarer: