onsdag 19 maj 2010

Missbruk av anabola androgena steroider (dopning)

Anabola androgena steroider är könshormon som tillverkas på kemisk väg. De fungerar på två sätt. Dels bygger de upp muskler och andra vävnader i kroppen, dels ger de manlig könsmognad och sänker produktionen av testosteron i testiklarna.

Anabola androgena steroider är könshormon som tillverkas på kemisk väg. De stimulerar muskler och olika vävnader i kroppen.

Anabola androgena steroider, AAS, började användas som läkemedel på 1930-talet. Under många år har användning av AAS främst kopplats ihop med idrottsvärlden, men uppfattas idag mer som ett vidare samhällsproblem med anknytning till kroppsbyggnad och träning på gym. Antal användare av dopningsmedel är idag vanligare utanför idrotten.

De allra flesta som missbrukar anabola steroider är män i 20-30-årsåldern. Utbredningen är större bland tränande på gym än i befolkningen i stort. Flera undersökningar från olika städer i Sverige visar att cirka fem procent av männen som tränar på gym har använt AAS någon gång eller mer regelbundet, att jämföras med högst en procent av den manliga befolkningen i stort. Andelen kvinnor som använt AAS är mycket lägre.

Det är olagligt att köpa, inneha, tillverka eller sälja, överlåta eller införa AAS i landet. Sedan 1 april 1999 är det förbjudet att ha AAS i kroppen.

AAS fungerar på två sätt. De är anabola vilket betyder att de bygger upp muskler och andra vävnader i kroppen. De är androgena vilket betyder att de ger manlig könsmognad och sänker den kroppsegna produktionen av testosteron i testiklarna. AAS används i dopningssammanhang för att man ska kunna träna mer intensivt och för att nå snabba resultat. Den som använder preparaten utsätter sig själv och andra för stora risker.

Källor:Web4Health
//Administratör

Inga kommentarer: