tisdag 20 april 2010

Bagatellisera inte missbruk!

De flesta besitter liknande bilder av missbrukare. Slitna, skitiga uteliggare som håller till vid Sveriges knutpunkter och parker. Bilden av en missbrukare är bilden av en fullständigt utslagen individ som lämnat allt annat runt omkring sig. Det är en stigmatiserad bild som sitter så hårt rotat att när den hotas är vi sällan beredda att omvärdera.

När så personer i ens omgivning faller ner i drog- eller alkoholträsket förefaller det inte som missbruk. Man ser inte den totala utslagningen, uteliggaren i gatuhörnet. Då blir det lätt att avfärda ett beroende hos ens polare, morsa eller son. Det är inte missbruk, det är bara ett litet kontrollproblem. Inte ens ett återfall från en diagnostiserad alkoholist eller narkoman är ett egentligt återfall. Personen är ju så glad, det är fest, han eller hon har bara en liten svacka, det kommer lösa sig av sig själv.

Men ett missbruk löser sig inte av sig själv. Ett drogberoende är en enorm dragningskraft, inte bara från en drog utan från en hel livsstil – med vänner, sysselsättning och rutiner. Det kräver enorma ansträngningar att effektivt ta sig ur ett missbruk eller ett återfall. Det är energi som en missbrukare oftast inte besitter själva.

Missbruk är runt omkring oss hela tiden. Inte bara genom alkoholisterna i stadsparken, men alltför ofta hos dina egna nära och kära. Bagatellisera inte deras missbruk.

/Pressekreterare

Inga kommentarer: