torsdag 11 mars 2010

Akut hjälp till utsatta ungdomar

Nyheterna berättar att det finns 5000 ungdomar som riskerar att hamna i olika gäng och kriminalitet i utsatta områden. De kriminella gängen ägnar sig åt våld, utpressning, rån och missbruk.
Dessa ungdomar kommer från socioekonomiska utsatta områden. De lockas med pengar, status och fester.
De flesta är unga män som lever i utanförskap och de flesta är arbetslösa. För att förebygga kriminalitet bland dessa unga behövs ett starkt samarbete mellan polis, socialtjänsten och skolan, och kommunikationen ska förbättras mellan olika aktörer även myndigheterna och föräldrar.
Det ska satsas på att förebygga, särskilt på sociala insatser och utbildning till föräldrar. Många föräldrar saknar jobb och kunskap och har ingen aning om ungdomsgängen. Vissa föräldrar är rädda för myndigheterna och därför undviker de att be om hjälp. Myndigheterna måste stödja föräldrarna i deras arbete att fostra sina barn. Myndigheterna måste motverka sociala problem, psykisk ohälsa och stereotypa könsroller hos unga män och pojkar som riskerar att dras in i kriminalitet.
Tyvärr finns ingen arbetsmarknad för dessa ungdomar. Att satsa på jobb och praktikplats kan vara en lösning. Samtidigt kan ideella organisationer hjälpa till med sociala insatser och ge praktikplats till ungdomar och höja föräldrarnas kunskap. Myndigheterna bör satsa på fritidssysselsättning och samarbeta med olika fritidsgårdar.

Så med tanke på detta är det viktigt att sprida information om Hassela Helpline till ungdomar och deras föräldrar.

// Administratör

Inga kommentarer: