lördag 20 mars 2010

Bry dig! Ta tag!

Under veckan som gick bjöd Hassela Skånes verksamhetschef Jan-Åke Eriksson in medarbetare, volontärer och praktikanter till en utbildningsdag om Hasselas grundval, historia och pedagogik. Det var en mycket givande dag som gav inblick i drygt fyrtio års arbete med utsatta ungdomar.

För mig var den viktigaste poängen påminnelsen om att Hasselrörelsen startade som en politisk idé. Under en tid – i slutet av 60-talet – då sociala problem ökade samtidigt som drogliberalismen växte sig allt starkare, satte en man vid namn K-A Westerberg ner foten. Westerberg argumenterade för solidaritet med de svagaste i samhället och startade tillsammans med sin hustru det första kollektivet i byn Hassela för att ta emot och ta hand om unga missbrukare.

Hasselarörelsen är idag en organisation med stor bredd där det dagliga arbetet handlar om allt från behandlingsarbete, arbetsmarknadsåtgärder, öppenvård och förebyggande arbete ute i skolor, till att på olika sätt medverka i den drogpolitiska debatten. Men oavsett hur olika arbetet inom rörelsen kan te sig, finns en grundläggande tanke, vilja och handling bakom allt som görs – solidariteten med de hårdast utsatta.

Solidaritet – som att vara nära den som behöver närhet.

Solidaritet – som att vi alla har ett ansvar för att bry oss.

Solidaritet – som att ta tag i omöjliga situationer.

//Utbildare

Inga kommentarer: