lördag 6 mars 2010

Frivilligt eller ofrivilligt

Det är förbjudet för skolorna att tvinga eleverna att lämna drogtest! Därför förbjuder Skolinspektionen frivilliga drogtester...ja just det, frivilliga drogtester! Drogtester där föräldrar och elever har skrivit på ett godkännande. Hur resonerar Skolinspektionen?

Problemet enligt skolinspektionen är att det är omöjligt att vara säker på att det verkligen är frivilligt. Dels så är elever i beroendeställning till skolan, och till exempel grupptryck skulle kunna göra att elever går med på att testas fast de egentligen inte vill.

Hur vet man någonsin om något är frivilligt? Är vi inte alla alltid påverkade av andra människor och det som händer runt oss. Framför allt tvingar vi barn till en massa saker de inte vill. Stiga upp när de vill sova. Gå i skolan när de heller är hemma, ta vaccin, döpa sig, kissa på toaletten mm. Det är väldigt mycket barn tvingas till för att kunna fungera i ett samhälle.

Är det är OK att tvinga en individ till något för att rädda en annan? Hur ser ett samhälle ut där man inte gör något för andra?
Drogtester är ett sätt att försöka skydda elever, inte alla men några kan man rädda från den mardröm ett missbruk medför.

// Kommunikatör

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3396388

Inga kommentarer: