fredag 5 mars 2010

Jag dömer människor efter hur de uppföra sig

Jag dömer människor efter hur de uppföra sig

Förstör inte ditt liv , var rädda om ditt liv !

Anita Ohlin har jobbat med ungdomar på Nydala fritidsgård i över 25 år och hon berättar om ungdomars liv på fritidsgården. Hennes metod med unga är enkel. Hon lyssnar, pratar och behandlar alla som hon själv vill blir behandlad. Hon har en special relation med unga med ömsesidig respekt. Hon hävdar att man lär sig av ungdomars sätt och deras sätt att utrycka sig. Anita tycker att personliga relationer mellan unga och ledare har stor betydelse för ungdomars utveckling och det kan skapa tillhörighet . Genom relation kan man påverka deras beteende. Men hon pekar på svårigheter som finns bland ungdomar att man skapa relation på Nydala fritidsgård.Det finns hård klimat bland tonårs killar. De bildar små gäng och de släpper inte in andra. Respekten är låg för vuxna och för varandra ungdomar.

Anita säger att det märks tydligt att de 10-11 åriga är tuffare och löser konflikt genom att slåss. Hon är orolig för dessa ungdomars beteende. Hon tycker att tjejerna är annorlunda samtidigt är det inte många tjejer som besöker fritidsgården. Det kan vara att killar är störiga och det kan vara ett hinder för att tjejerna att besöka fritidsgården I vissa kulturen är tjejernas rörlighet är mer begränsad och killar är friare. Enligt Anitas uppfattning lever vissa tonåringar på ett sätt hemma och lever på annat sätt hos sina kompisar och skolan. Det blir svårt för vissa att hitta sin identitet. På fritidsgården kan unga öka sitt inflyttande och delaktighet . De lär sig demokratiska värderingar genom olika aktiviteter.

Anita säger att deras ungdomar inte är så engagerade i olika aktiviteter och intresset inte är så stor bland tonåringar; tyvärr har vi nästan ingen diskussion eller vi har inga kill- och tjej grupper och ingen teater grupp. Hon är lite hoppfull när hon tänker på ungdomar som har klarat sig bra i livet. De som hon tidigare har jobbat med. -Jag blir varmt om hjärtat när jag ser att vissa ungdomar har klarat sig avslutar Anita med ett varmt leende.

//administratör

Inga kommentarer: