fredag 26 mars 2010

Hjälp missbrukarna att sluta, inte att fortsätta.

Stockholms läns landsting har bestämt sig för att testa sprutbyte. Syftet är att minska smittspridningen av framför allt hepatit och HIV.

Förespråkarna brukar peka på att spridningen av HIV bland narkomaner i Stockholm är så stor och att den är så liten i Malmö, som sedan länge har sprutbyte. Det de missar är att HIV-spridningen är ännu lägre bland narkomaner i Göteborg. Och att spridningen av hepatit B är högre i Malmö än i Stockholm.

Anledningen till att sprutbyte inte funkar så som förespråkarna önskar är att de som plockar ut rena sprutor, inte kommer ihåg att göra det konsekvent, utan ofta använder begagnade sprutor i alla fall, samt att de har sex utan kondom.

Anledningen till att jag är emot sprutbyte är att om något av mina barn skulle bli missbrukare, vill jag att samhället gör allt vi kan för att hjälpa henne att sluta, inte att fortsätta. Många missbrukare vill ut ur sitt missbruk, men får alldeles för lite stöd för det. Köerna är så långa och kraven så höga att många inte ens bryr sig om att ställa sig i kö.

Vi tycker att man kan ha särskilda sjukvårdsinrättningar för missbrukare, med personal som är lika engagerade och respektfulla som de är på sprutbytet i Malmö. Och erbjud missbrukarna behandling istället för sprutor.

Vill du se statistik och forskning på ovanstående, kolla dokumenten till vårt senaste pressmeddelande på http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/hassela_skaane/pressrelease/view/sprutbyte-saknar-vetenskapligt-stoed-388923.

/
Utvecklingsansvarig

Inga kommentarer: