onsdag 3 februari 2010

Datainspektionen lanserar sajt mot nätkränkningar

Jag vill tipsa om bra initiativtagande från datainspektionen Kränkt.se, sajten är framtagen av Datainspektionen och ger tips och råd om hur man kan gå tillväga om man blivit kränkt.
Fler av den typen av hemsidor behövs, men engagemangen måste även komma in i de hemsidor och communities där just mobbning och kränkningar pågår.


Nu lanseras Kränkt.se, en ny webbsajt som riktas till unga som kommit i kläm på nätet.

"Har du blivit oschysst behandlad?" Den frågan ställer Datainspektionen på den nya webbsajten Kränkt.se (www.kränkt.se eller www.krankt.se) som lanseras idag, på den europeiska dataskyddsdagen.

- Vi får många frågor från oroade ungdomar som blivit kränkta på nätet. Vanligtvis handlar det om att någon skrivit något riktigt elakt eller lagt upp en bild som känns kränkande. Ofta går det att lösa problemet och hur man gör det beskriver vi på den nya sajten, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Många större sajter har rutiner för att hantera klagomål från användarna och på Kränkt.se listas hur man kan klaga på ett antal större sajter. I många fall bottnar kränkningar i missförstånd och på sajten ges även tips på vad man själv kan tänka på för att inte kränka någon annan.

Under våren ska myndigheten skicka ut klisteretiketter som tipsar om sajten till skolor och bibliotek. Etiketterna kan till exempel sättas på bildskärmsramen eller tangentbordet. Communities och informationssajter som riktas till ungdomar uppmuntras att länka till Kränkt.se. På Kränkt.se finns banners och den html-kod som behövs för att länka till sajten.
//IT-ansvarig

Inga kommentarer: