måndag 15 februari 2010

Musikens oanade krafter

Dagens samhälle är fullt av en massa måsten, stressnivån kan vara hög hos många och det är inte alltid lätt att gå ner i varv på kvällen så att lugnet infinner sig. En del försöker hjälpa sig själva genom att ta en cigarett, dricka alkohol, äta för mycket mat eller ta lugnande mediciner. Även våra skolbarn känner av stressen i kroppen, alla läxor, prov och sporter som de tävlar i på fritiden sätter sina spår.
Det finns många saker som vi kan göra själv för att vi ska må bra och ha en god hälsa. Meditation, motion och massage är några idéer men även de måste man hitta tid till och tid är som bekant en bristvara i våra liv.
Jag har läst boken om Mozarteffekten och den beskriver hur olika sorters musik, från Mozart till jazz och rock, kan hjälpa till i läkningen av såväl kropp som själ. Författaren, själv musiker och kompositör, ger exempel i sin bok om hur musik har påverkat t.ex. stress, högt blodtryck, smärta, och psykisk sjukdom.
Stämmer detta så innebär det att när vi kor bil, städar, lagar mat, läser eller bara slappar kan lyssna oss till lugn och sänka stressnivån till normala låga värden. Och mår man bra så har man betydligt mindre behov av annan ”stimulans” som på sikt kan skada kropp
Så här beskrivs boken av försäljarna:
Mozart-effekten - Musikens oanade kraft av Don Campbell
Musik kan påverka vårt humör och vår sinnesstämning. Den kan få oss att känna oss glada, upplivade, energiska, nostalgiska, avslappnade, ja i vissa fall t om med ledsna eller arga. Men musiken kan göra så mycket mer. Det finns krafter i den som många har anat eller upplevt - krafter som faktiskt är väldokumenterade, prövade i experiment och bevisade. Musiken kan få oss att må bättre, såväl fysiskt som mentalt. Vissa toner och rytmer vet vi idag stärker oss, den har en mycket positiv och kraftfull effekt på barns och vuxnas intellektuella och kreativa utveckling. påverkar vår hälsa, intelligens, minne, inlärning och kreativitet. frigör kreatvitet och på ett mirakulöst sätt helar kroppen. Detta är vad vi kallar Mozarteffekten.

// Layoutare

Inga kommentarer: