fredag 19 februari 2010

Låt dom knarka ihjäl sig...eller...

I Danmark erbjuds sedan i måndags fri narkotika till heroinister som bedöms vara hopplösa fall. Det rör sig om 230 människor där myndigheterna kommit till slutsatsen att det enda som återstår är att låta dem knarka ihjäl sig. För dessa missbrukare finns alltså bara två alternativ: att sluta eller att knarka ihjäl sig.
Att ge dem knark vittnar om en hemsk människosyn. Det enda som samhället vill göra är att se till att de inte stör andra danskar under tiden
Det är viktigt att skapa samsyn runt knark i Norden. De kan vara hopplöst att jaga haschförsäljare i Skåne när man kan köpa cannabis öppet på andra sidan bron.
Här om dagen tog jag ett samtal i Hasselas jourtelefon Hassel Helpline. Det var en ung tjej som ville komma ifrån sitt cannabisberoende. Hon hade varit med om en haschpsykos för ett år sedan. Hon grät och berättade att ingen vet om hennes missbruk, ingen kan ana hennes problem, att hon inte kan sluta, att hon är rädd och att hon är en ”junky” som hon själv uttryckte det. För henne finns det också bara två alternativ: att sluta eller att gå vidare i en mardröm.
Det minsta samhället kan göra är att försvåra tillgängligheten av narkotika. Vi kan aldrig acceptera användning och måste bestämt avvisa de krafter som till exempel vill legalisera cannabisanvändning eller låta staten dela ut heroin till narkomaner.
Det måste finnas ett enat vuxensamhälle som förklarar faran med droger.
Tillsammans kan vi hindra att unga människor, som tjejen som ringde jouren, dras in i något som i början verkar spännande, roligt och helt ofarligt men slutar som en ångestfylld mardröm.
// Kommunikationsansvarig

Inga kommentarer: