tisdag 2 februari 2010

Kamratstödjare ska inte lösa konflikter i skolan!

50 skolors värdegrundsarbete har granskats av Skolinspektionen som idag presenterade sin samlade bild av granskningen. Bland annat har granskningen noterat låg vuxennärvaro vid flera av de granskade skolorna. På några skolor har elever uppgett att de upplever att kamratstödjare har i uppgift att lösa konflikter. (www.skolinspektionen.se)

En kamratstödjare har inte till uppgift att lösa konflikter! En kamratstödjare är varken personal eller "polis" och detta är viktigt att understryka. Främsta uppgiften för kamratstödjare är att vara en positiv förebild och att verka som en länk mellan skolans elever och skolpersonalen.

Vi vuxna kan aldrig bortförhandla, bortrationalisera eller borttränga hur viktiga vi är i det förebyggande arbetet bland barn och ungdomar.

Detta innebär inte att kamratstödjare inte behövs - tvärtom! - det är ju inte så att två plus automatiskt blir till minus på skolans arena. Alla positiva krafter och insatser behövs i det dagliga arbetet. Men både det åtgärdande ansvaret i den enskilda situationen och utformningen av en hållbar struktur i det förebyggande arbetet mot kränkningar och trakasserier är alltid ett vuxenansvar. //Utbildare

Inga kommentarer: